Tips για τη συντήρηση τυριών & γαλακτοκομικών προϊόντων!
Ένα διαχρονικό ερώτημα τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών είναι το πόσο μπορεί ένα τυρί να διατηρηθεί στην επιθυμητή κατάσταση μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Η αλήθεια είναι ότι ένα σημαντικό μέρος τόσο του οικογενειακού προϋπολογισμού όσο και του κόπου του παραγωγού δεν καταναλώνεται εγκαίρως και καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων. Τα μεγέθη είναι ασύλληπτα και η ορολογία “food waste” είναι πλέον το βασικότερο ζήτημα στην βιομηχανία του τρόφιμου μαζί με το ενεργειακό. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2023), πάνω από 58 εκατομμύρια τόνοι φαγητού κατέληξαν σε κάδους. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε περίπου 132 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου (σε οικονομικούς όρους) ή στο 10% περίπου της ετήσιας παραγωγής τρόφιμου και φαγητού στην ΕΕ (σε βιομηχανικούς δείκτες). Την ίδια ώρα πάνω από 37 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να έχουν δεύτερο γεύμα την ημέρα. Πως μπορούμε λοιπόν εμείς από την πλευρά μας να διασφαλίσουμε ότι τέτοια νούμερα και δείκτες θα αποτελέσουν παρελθόν;
Γιατί στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, όλοι έχουμε συλλάβει τους εαυτούς μας να πετάμε ανοιγμένες συσκευασίες που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος, ή γιατί δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του εναπομείναντος προϊόντος. Πόσα βράδια θέλουμε να συνοδέψουμε ένα φρούτο η ένα ποτήρι κρασί με ένα κομμάτι τυρί και το πετάξαμε επειδή είδαμε μούχλα στην επιφάνειά του; Πως μπορούμε λοιπόν να γίνουμε κομμάτι της λύσης του προβλήματος, προσφέροντας ταυτόχρονα λύσεις στην καθημερινότητά μας και αυξάνοντας την αξία των αγορών μας; Παρακάτω ακολουθούν μερικές ερωταπαντήσεις και κάποιες συμβουλές που αφορούν γεγονότα της καθημερινότητας, δεν κοστίζουν τίποτα και εάν τις εφαρμόσουμε όχι μόνο θα περιορίσουμε την σπατάλη στο φαγητό αλλά θα δούμε και όφελος οικονομικό!
1. Πως να διατηρήσουμε το τυρί στην επιθυμητή κατάσταση μετά το άνοιγμα της συσκευασίας;
Για τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά ένα νοτισμένο ύφασμα ή χαρτί τυλιγμένο γύρω από το τυρί και κλεισμένο σε αεροστεγές δοχείο βοηθάει στο να παραμείνει βουτυράτο το τυρί και να μην χάσει υγρασία σύντομα. Η έλλειψη αέρα επίσης, θα καθυστερήσει την ανάπτυξη μούχλας στην επιφάνεια του τυριού. Τυριά άλμης όπως η φέτα διατηρούνται περισσότερο με την τακτική αλλαγή της άλμης στο δοχείο αποθήκευσης.
Συμβουλή : Χρησιμοποιήστε στο πανί που θα νοτίστε και στην άλμη που θα φτιάξετε νερό που το έχετε φέρει σε βρασμό. Είναι η πιο παλιά και απλή μέθοδος απολύμανσης του νερού αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματική και ακίνδυνη. Ο έντονος βρασμός του νερού για μερικά λεπτά σκοτώνει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
2. Τι κάνω εάν εντοπίσω μούχλα στην επιφάνεια του τυριού;
Ξέρατε ότι η μούχλα είναι σύμμαχος των σκληρών και ημίσκληρων τυριών κατά την διαδικασία της ωρίμανσης; Προστατεύει το τυρί από την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και είναι υπεύθυνη για ορισμένα από τα αρώματα που αναπτύσσονται! Μην την φοβηθείτε, αντιθέτως με ένα μαχαίρι αφαιρέστε το κομμάτι εκείνο που έχει αναπτυχθεί ή εναλλακτικά (εάν πρόκειται για την επιφάνεια του τυριού) αφαιρέστε την τρίβοντας το σημείο με ένα σφουγγάρι αφού το βουτήξετε σε αλατόνερο.
Συμβουλή : Καθώς κόβουμε το κομμάτι με τη μούχλα, προσέχουμε το μαχαίρι να μην την ακουμπήσει και την μεταφέρει σε καθαρό κομμάτι τυριού.
3. Ποια προϊόντα είναι τα πιο ευαίσθητα;
Εδώ ισχύει ο κανόνας ότι όσο πιο πολύ υγρασία περιέχει ένα τυρί τόσο πιο ευαίσθητο είναι! Η περίσσια υγρασία βοηθάει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και ζυμών που καθιστούν το προϊόν ακατάλληλο προς βρώση. Φρέσκα τυριά, αλειφόμενα (πχ ανθόγαλο, Κατίκι, τύπου Philadelphia) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και συνεπώς σύντομο χρόνο ζωής μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.
Συμβουλή : Αποθηκεύστε το τυρί στην κατάψυξη εάν ξέρετε ότι θα αργήσετε να το καταναλώσετε. Θα χάσετε λίγο σε γεύση αλλά θα κερδίσετε σε διάρκεια ζωής.
Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι τόσο για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (ημερομηνίες παραγωγής και λήξης), όσο και για την ίδια την φύση του προϊόντος. Το γάλα για παράδειγμα όταν «ξινίσει» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει χαλάσει. Τα συστατικά του έχουν μεν διαχωρίσει και η γεύση του είναι υπόξινη αλλά εάν το αναμίξεις με κομμάτια σιταριού (προσοχή στην κατάσταση που είναι το γάλα) και τα στεγνώσεις στον ήλιο έχεις ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα (τύπου σπιτικού «ξινόχοντρου» ή «ξινού τραχανά») το οποίο μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία.
Τέλος να εμπιστεύεστε στις αισθήσεις σας. Πριν πετάξετε ένα τυρί, αφού έχετε δει ότι έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του, κοιτάξτε το, μυρίστε το και γευτείτε το. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας καταπλήξει!
Υ.Γ. Οργανώστε το ψυγείο σας! Τοποθετήστε τα προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης στο μπροστινό μέρος του ψυγείου, καθώς είναι πιο πιθανό να το καταναλώσετε γρήγορα!